Ruiter

Hier vind u een compleet overzicht van paardrijkleding voor de ruiter. Zowel voor de man, vrouw als kinder maten bent u bij ons op het juiste adres. U kunt bij ons onder andere de volgende producten kopen: rijbroeken, rijlaarzen, jodphurs, bodyprotectors, chaps , kleding, caps en overige toebehoren.

De ruiter en paardrijkleding 

Paardrijkleding

Een ruiter is een man of een vrouw die een paard berijdt en dit gaat natuurlijk gepaard met de juiste rijkleding. Al voor de middeleeuwen raakte het paard ingeburgerd in Europa en werd veelal gebruikt als vervoersmiddel in het leger. Ook werd het paard gebruikt bij personen vervoer op koetsen en in de landbouw. Zo ontstond er natuurlijk ook paardrijkleding voor verschillende doeleinden. Een ruiter die in de middeleeuwen het kasteel beschermde was een bereden en bepantserde soldaat. Voor het trouwen en postkoetsen werd stijlvolle en elegante rijkleding ontworpen. Door de eeuwen heen werd het paard ook gebruikt voor sport en recreatie. Je kunt hierbij denken aan het polo (spel) wat tot stand kwam in Perzië. Hierbij word te paard met een bal en stok en spel gespeeld. Paardrijkleding in diverse kleuren en voornamelijk de rijbroek kwam hiermee tot stand.

Paardrijkleding voor verschillende soorten ruiters:

 

  • De Amazone: een vrouwelijke ruiter die door een speciaal zadel met beide benen aan één kant zaten.
  • Dressuurruiter: een ruiter die het paard gymnastiseert waardoor het dier sterk,  buigzaam en gehoorzaam wordt. Dit is een jurysport waarbij de ruiter en het paard beoordeeld worden op het correct uitvoeren van oefeningen.
  • Jockey: een lichte ruiter die het paard berijdt in een race.
  • Herder: deze cowboys en gaucho’s komen vooral in Amerika en Argentinië voor en drijven vee kuddes.
  • Recreatieruiter: een ruiter die vooral buitenritten maakt met eigen paard of een paard van een manege.
  • Springruiter: een ruiter die hindernisparcoursen rijdt en daarbij probeert foutloos te blijven en de snelste tijd te bereiken.

 

De diverse rijkleding

 rijkleding paardrijden

Zoals je hierboven ziet zijn er verschillende soorten paardrijkleding nodig voor verschillende disciplines. Voor iedere discipline is speciale kleding om veilig en makkelijk te kunnen paardrijden. Het is belangrijk dat je de juiste paardrijkleding koopt die bij je past. Een paardrijcap of valhelm gebruik je wanneer je gaat paardrijden. De cap is belangrijk om het hoofd te beschermen voor het geval je een val maakt. Koop dus altijd een cap die goed past. 
Paardrijbroeken zijn te koop in verschillende variaties. Om goed in het zadel te kunnen zitten is een paardrijbroek erg belangrijk en noodzakelijk. Rijbroeken zijn speciaal ontwikkeld voor de ruiter en zijn gemaakt van materialen die comfortabel zijn zodat je zonder schuurplekken kunt paardrijden. Denk hierbij aan paardrijbroeken die een leren of siliconen zitvlak hebben zodat je stevig in het zadel zit en niet verschuift. 
Paardrijlaarzen zijn een belangrijk onderdeel van de outfit. De juiste laarzen bieden een goede ondersteuning van de voeten en enkels. Paardrijlaarzen zijn te koop voor de beginnende ruiter, kinderen en volwassenen. Wanneer je niet altijd paardrijlaarzen wilt dragen kun je kiezen voor jodpurs in combinatie met chaps. De jodhpur kan ook als gewone (stal)schoen gedragen worden zonder chaps.

Het is belangrijk altijd een paardrijcap/valhelm en rijlaarzen te dragen tijdens het rijden. Voor het alledaagse rijden waarbij speciale kleding niet een vereiste is. De cap is belangrijk om het hoofd te beschermen voor het geval je zou vallen. Voor een goede grip op de teugels is het handig om handschoenen te dragen. Let er altijd op wanneer je paardrijkleding koopt dat dit goed past. Te grote of te kleine kleding kan voor problemen zorgen tijdens het rijden. Dit is ook erg belangrijk wanneer je een bodyprotector gaat kopen. Een bodyprotector beschermt het bovenlichaam. Denk hierbij aan de wervelkolom, ribben en organen. Zorg ervoor dat je de juiste bodyprotector koopt die aansluit bij het lichaam om te zorgen voor optimale bescherming tijdens het paardrijden. Ook zijn er stimuleerde kleding genaamd: Back On Track. De kleding van Back on track is er zowel voor de ruiter, paard als hond en staat bekend om zijn heilzame werking met name door het stimuleren van een goede doorbloeding. Back on Track gewrichts- en spierbeschermers zijn allemaal gemaakt van een functioneel textiel met warmte weerkaatsende eigenschappen. Het textiel is een synergie tussen oude Chinese ervaring en moderne wetenschappelijke textiel technologie.

 

Waar let je op bij het kopen van paardrijkleding?


Het is belangrijk dat je geen losse wapperende kleding aan hebt tijdens het paardrijden. Een loshangende jas of sjaal kan gaan wapperen waardoor het paard kan schrikken. Je kiest daarom voor de juiste paardrijcap, rijlaarzen, rijbroek en bodyprotector. Voor extra bescherming van de kuiten kun je chaps kopen. Chaps kun je dragen wanneer je paardrijschoenen draagt in plaats van paardrijlaarzen. De chaps bieden extra bescherming voor de kuiten en geven je de mogelijkheid de jodhpurs stijlvol uit te breiden. De meeste chaps sluiten met een rits of klitteband een drukknoop of gesp aan de bovenkant en een riempje dat onder de schoen doorloopt. Chaps zijn er in veel verschillende varianten. Zo kun je chaps kopen van leer, neopreen en andere wasbare materialen. Het is dus belangrijk dat de kleding die je koopt goed past, dat het hoofd en lichaam wordt beschermt met een paardrijcap en bodyprotector en de juist paardrijlaarzen of schoenen draagt. Hou er ook rekening mee dat het in de winter natuurlijk een stuk kouder is wanneer je gaat paardrijden. Gelukkig zijn er vele soorten thermo kledingstukken te koop en vergeet hierbij niet een paar warme handschoenen. De veiligheid van de ruiter en de veiligheid van het paard staan voorop. Kies daarom bij het kopen van een paardrijcap en bodyprotector altijd voor kwaliteit.

 

Soorten paardrijkleding:

 

 

Paardrijkleding en de paardrijbroek

paardrijbroek


Het ontwerp van de paardrijbroek is afgestemd op de wensen van de ruiter. Om ervoor te zorgen dat de stof niet dubbel gaat zitten tijdens het rijden, zit een rijbroek vaak strak om het lijf heen. De naden van een rijbroek zijn zo geplaatst dat deze niet voor irritatie zorgen. De meeste rijbroeken hebben kniestukken aan de binnenzijde van de knie. Dit zorg ervoor dat de broek op die punten extra versterkt is. Ook zijn er rijbroeken met een versterkt zitvlak. Hierbij is een kunstlederen zitvlak vastgenaaid waardoor je als ruiter minder door het zadel glijdt. Wil je toch liever meer bewegingsruimte tijdens het rijden? Dan kun je kiezen voor een paardrijbroek met alleen leer of siliconen bij de kniestukken, of helemaal zonder. Tegenwoordig is de rijbroek ook een modeartikel geworden in de paardrijkleding en kun je rijbroeken kopen in allerlei kleuren. De paardrijbroek is belangrijk ongeacht welke discipline je rijdt. Koop een kwalitatief goede broek om schuurplekken en doorrijden te voorkomen.

 

Paardrijkleding en de rijjas

Paardrijjas ( paardrijkleding )

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten rijjassen te koop. Voorbeelden hiervan zijn gewone rijjassen en wedstrijdjassen. Rijjassen vallen onder de paardrijkleding en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten, stoffen en van verschillende merken. Ook voor de rijjas voor een kind ben je bij ons aan het juiste adres. Welke discipline je ook rijdt, een fijne rijjas is altijd wenselijk. De meeste rijjassen hebben splitten aan de achterkant van de jas en een rits die van twee kanten te openen is. Dit zorgt ervoor dat de jas prettig valt wanneer je in het zadel zit. 

Ben je op zoek naar een jas voor het paardrijden? Ga direct naar de categorie rijjassen:

>>> Paardrijjas  <<<

 

 

Shirts en paardrijden

Er zijn verschillende soorten shirts te koop voor de ruiter. Denk hierbij aan poloshirts, t-shirts, blouses, overhemden, longsleeve shirts en natuurlijk wedstrijdshirts.
Poloshirts zijn verkrijgbaar in vele varianten, kleuren, maten en van verschillende merken en stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan polo’s met korte mouwen en polo’s met lange mouwen. Merken rijshirt; bijvoorbeeld HV POLO, Horka en HKM. In de zomer is een polo of t-shirt vaak voldoende wanneer je gaat paardrijden. Wil je toch extra bescherming tegen bijvoorbeeld dazen, dan is het verstandig een blouse of rijjas te dragen of een longsleeve paardrijshirt.

 

Vesten voor paardrijden

Een vest is ideaal om te dragen tijdens het paardrijden omdat je hieronder makkelijk een shirt of polo kunt dragen. Dat is het mooie van de juiste rijkleding. Wordt het te warm, kun je het vest gemakkelijk uittrekken. Vesten zijn te koop in vele varianten, zoals vesten met capuchon of hoody, vesten van verschillende stoffen die geschikt zijn voor de zomer of juist voor de winter. Veel vesten hebben een doorlopende ritssluiting aan de voorkant en steekzakken die het handig maken om dingen mee te nemen tijdens het rijden. Een vest is ook prettig te combineren met een sportieve bodywarmer of bodyprotector.
Je hebt keuze uit een groot aanbod zoals wol, fleece of softshell waarvan veel vesten een antipilling tegen stofknoopjes hebben.

 

Wedstrijdkleding en paardrijden

wedstrijdkleding paardrijden

Wanneer je met het paard wedstrijden rijdt, hoort daar een wedstrijdoutfit bij. Ook het paard moet er netjes en verzorgd uitzien. Wanneer je wedstrijdkleding koopt, let er dan op dat de kleding voldoet aan de eisen die gesteld worden. In de dressuursport en springsport krijg je punten voor de verzorging in het geheel. Draag dus de correcte kleding want dit wordt meegenomen in de score.

 

Overig is het erg belangrijk bij het kopen van mooie wedstrijdkleding te letten op getailleerde wedstrijdblousjes

 

Onderdelen van de wedstrijd paardrijkleding zijn:

Cap en haarnetje

Het is tijdens een wedstrijd belangrijk om een goedgekeurde paardrijcap te dragen. Ook de ruiter moet er goed verzorgd uitzien. De paardrijcap moet getest zijn en moet voldoen aan de veiligheidseis EN1384. Wanneer de kleur van de cap matcht bij de rest van de kleding krijg je hoogwaarschijnlijk hogere punten. Het is belangrijk dat je een geheel bent, de outfit van de ruiter en van het paard. Een bolhoed of dressuurhoed mag gedragen worden vanaf de Z1-dressuur. Wanneer je lang haar hebt is het gebruikelijk het haar in een haarnetje op te binden. Caps en haarnetjes zijn in vele varianten te koop. 

Plastron of Stropdas

De plastron wordt om de hals geknoopt en vastgezet met een plastronspeld. Ook voor de plastron geldt dat de kleur moet passen bij de rest van de wedstrijdkleding. Denk hieraan wanneer je een  paardrijbroek en de wedstrijdblouse koopt. Wanneer je een dressuurblouse draagt is het dragen van een plastron niet verplicht. Mannen kunnen een stropdas dragen.

Rijjas en wedstrijdblouse

De wedstrijdrijjas moet van het type Colbert zijn. Het moet beschikken over knopen en platliggende revers hebben. Let ook bij het kopen van de rijjas dat deze geheel of gedeeltelijk bedekt. De wedstrijdjas mag een krijtstreep hebben. Houdt er rekening mee dat het gewaardeerd wordt wanneer de kleur van uw wedstrijdjas aansluit bij de rest van de kleding. Onder de wedstrijdjas draag je een lichtgekleurd shirt, blouse of overhemd. Deze mag korte of lange mouwen hebben. Denk er wel aan dat wanneer je een overhemd met lange mouwen draagt, er witte manchetten aanzitten. U mag tijdens het rijden een bodyprotector dragen onder of over de wedstrijdjas. 

Handschoenen

Rijhandschoenen zijn tijdens wedstrijden verplicht. Dit mag dus zeker niet ontbreken wanneer je wedstrijdkleding koopt. Het is gebruikelijk de kleur van de rijhandschoenen af te stemmen op de rest van uw outfit. In de dressuursport is het verplicht witte handschoenen te dragen tijdens een proef. Er zijn diverse hanschoenen voor het paardrijden. Ook zijn er verschillende kwaliteiten zoals leer, stof en rubber. Bekijk dit goed voordat je de rij-hanschoenen koopt. Ook zijn er handschoen voor kinderen met extra grip, dit dient voor het stevig vasthouden van teugels en longeerlijnen.

Rijbroek en riem

Alle typen rijbroeken zijn toegestaan bij wedstrijden. De kleur van de rijbroek mag wit, beige of geel van kleur zijn. Een riem is toegestaan wanneer de broek lusjes heeft, maar let er wel op dat bij het kopen van een riem deze dezelfde kleur heeft als de paardrijlaarzen. Op deze manier kan je gemakkelijk extra punten pakken bij een wedstrijd. 


Rijlaarzen

Het is gewoonlijk om te rijden met paardrijlaarzen, maar tegenwoordig is het ook toegestaan de wedstrijd te starten met johdpurs. Deze combineert je dan wel met gladleren chaps. Let er op dat de laarzen of de schoenen in combinatie met chaps niet blijven haken in de stijbeugel. Je hoeft bij het kopen van rijlaarzen niet te letten op de kleur.

Je ziet dus wanneer je wedstrijdkleding gaat kopen dat je op een aantal dingen dient te letten.

 

Een onmisbaar kledingstuk tijdens paardrijden

 paardrijlaarzen

Paardrijlaarzen zijn een onmisbaar kledingstuk wanneer je gaat paardrijden. Tegenwoordig zijn rijlaarzen in allerlei varianten te koop en horen helemaal thuis in de paardrijkleding. Er zijn paardrijlaarzen in verschillende kleuren, maten, materiaalsoorten en merken. Ook zijn er voor de verschillende disciplines rijlaarzen beschikbaar zoals natuurlijk de paardrijlaars die verkrijgbaar is als dressuurlaars of springlaars maar denk ook aan een outdoorlaars en western laars. Jodhpurs zijn gemakkelijk uit te breiden met chaps, waardoor ze dezelfde functionaliteit hebben als rijlaarzen. Koop ook in dit geval iets waar je je lekker in voelt. 
Er is een groot aanbod aan rijlaarzen van verschillende merken zoals HKM, Horka, Derby Rijlaarzen en Red Horse.
Oorspronkelijk werden rijlaarzen van leer gemaakt maar tegenwoordig zijn er ook laarzen gemaakt van rubber. Koop je leren rijlaarzen, dan zul je ongetwijfeld merken dat de laarzen langer meegaan dan wanneer je kiest voor rubber. Het kopen van leren rijlaarzen is uiteraard wel duurder dan rijlaarzen van rubber. 

De dressuurlaars is speciaal ontwikkeld voor de dressuur. Een dressuur rijlaars heeft en hogere boog, soms een rits aan de voorkant van de laars in plaats van aan de achterkant en bevat soms lak, crocoleer etc. 

De springlaars is geschikt voor ruiters die sprongen maken met hun paard. Als springruiter is het belangrijk dat de knie goed kan buigen. Springlaarzen worden dan ook van soepeler leer gemaakt dan de Dressuurlaars.  Welke rijlaars je ook koopt, zorg ervoor dat de laars goed zit.

 

Chaps als toevoeging op uw rijschoenen

paardrijchaps

Chaps worden ook wel gezien als alternatief voor rijlaarzen. Chaps draag je om het onderbeen in combinatie met jodhpurs of andere geschikte schoenen. Chaps sluit je met een rits, klitteband, een gesp of drukknoop. Er zit een riem of elastiek aan die onder de schoen langsloopt. Wanneer je chaps koopt let er op dat je de keuze hebt uit verschillende materialen zoals leer, neopreen of ander makkelijk te onderhouden materiaal.Bodyprotectors tijdens het paardrijden
bodyprotector voor paardrijden


Met de juiste bodyprotector kun je veilig paardrijden. Evenals het hoofd beschermen met een paardrijcap, is ook de bescherming van het bovenlichaam belangrijk tijdens het paardrijden. Een bodyprotector is een veiligheidsvest dat de wervelkolom, ribben en organen beschermt bij een val. Het dragen van een bodyprotector kan tijdens het paardrijden ernstige blessures voorkomen. Veel bodyprotectors zijn gemaakt van memoryfoam. De bodyprotector is de paardrijkleding welke je lichaam beschermt tijdens een ongeluk. Het materiaal ( memoryfoam ) wat stevig is en zich naar het lichaam vormt wanneer het warmer wordt. weet zo rondom de fatale delen bescherming te geven. Koop een bodyprotector die goed past. Dit is belangrijk omdat u pas dan optimaal beschermt bent. 
Er zijn verschillende merken die bodyprotectors verkopen zoals Sir Lancelot, Red Horse, HKM en Horka. Natuurlijk kun je bodyprotectors in veel verschillende kleuren en maten kopen. 
Er zijn drie soorten bodyprotectors te koop:

 

  1. Goedkope bodyprotectors beschermen meestal alleen de wervelkolom. Om deze reden is het toch verstandiger te kiezen voor een duurdere versie.
  2. Bodyprotectors met schoudervulling verminderen de kans op het breken van het sleutelbeen.
  3. Airbag protectors zijn vooral van zacht materiaal gemaakt die niet strak om het lichaam zit. Wanneer je zou vallen, wordt de bodyprotector volledig opgeblazen, dit binnen een halve seconde. Deze bodyprotectors bieden het lichaam bescherming van stuitje tot nek.

 

Wanneer het gaat om de veiligheid is een bodyprotector erg belangrijk. Wij raden je altijd aan om voor kwaliteit te gaan en een kwalitatief goede bodyprotector te kopen. Zorg er altijd voor dat hij perfect past. Wanneer er een beetje speling ben je al een stuk minder beveiligd tijdens een val. Draag een bodyprotector strak over de kleding zodat hij goed om het lichaam heen zit of draag er een dun t-shirt onder. Sir Lancelot bodyprotector is een merk welke wij hoog in het vaandel hebben. Deze bodyprotector is naast de veiligheid ook zeer trendy.

 

De paardrijcap een belangerijk en veilig onderdeel van paardrijkleding

Paardrijcap Ked

Het is belangrijk een paardrijcap te kopen die goed past. De cap beschermt je hoofd dus kies altijd voor kwaliteit. Met een cap op het hoofd rijdt je een stuk veiliger. Met een verstelbare kinband zorg je dat de cap goed blijft zitten op het hoofd en vaak is de cap nog beter af te stellen met een draaiknop. De cap is een onmisbaar onderdeel wanneer je gaat paardrijden en is een onderdeel van de paardrijkleding, net zoals de bodyprotector. De maat van paardrijcaps wordt gemeten in centimeters. Om te weten welke maat je hebt, kun je je hoofd opmeten met een centimeterband. Caps zijn beschikbaar in vele soorten, maten, kleuren, materialen en merken. Zo vindt je caps van Horka, Red Horse, Ked caps en HKM. Wat je ook kiest, kies voor kwaliteit. Een paardrijcap koop je voor je eigen veiligheid.

 

Video van Brit over paardrijkleding

 

Artikelen voor de ruiter

Hier kun je online al je ruiterkleding kopen, welke nodig zijn om succesvol te paard te rijden. Hier vindt je paardrijkleding zoals rijbroeken, rijjasje en rijlaarzen voor zowel de recreatieve, als de fantatieke concour ruiter. Naast wedstrijd kleding en paardrij kleding voor in en om de stal, vindt je ook een compleet assortiment rijlaarzen, jodphurs, chaps en outdoorlaarzen. Van de goedkope synthetische klassen tot de lederen rijlaarzen van Derby. Zowel voor de man, vrouw als kindermaten hebben we een ruime voorraad. Voor alle veiligheid vindt je bodyprotectors, paardrijcaps en rijkleding met fluoriserende werking. Mocht je een product niet kunnen vinden, dan horen wij het graag!

Lees meer..

 

bodyprotectors voor paardrijden rijkleding voor het paardrijden chaps voor het paardrijden

paardrijzwepen Sporen voor het paardrijden  uw paardrijbroek kopen

rijlaarzen en jodphurs paardrijcaps paardrijden handschoenen

 

 

Select view
Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 630

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Select view
Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 630

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
© 2023 123ruitersport All Rights Reserved.